Het digitale tijdperk heeft ons leven veel voordelen gebracht, maar kent ook een aantal grote risico’s. Persoonlijke informatie – die vroeger op papier werd bewaard – wordt nu opgeslagen op computers, smartphones en in de Cloud. Hoewel dit de toegang tot informatie gemakkelijker en efficiënter heeft gemaakt, is het voor hackers en cybercriminelen ook gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot onze persoonlijke informatie. Vervolgens zijn ze in staat om deze informatie eenvoudig te stelen van bedrijven en particulieren. In deze blog bespreken we de grootste gevaren voor uw persoonlijke informatie en de noodzaak voor bedrijven om een ISO27001-certificaat te behalen.

Phishing-aanvallen komen vaker voor

Phishing-aanvallen zijn een van de meest voorkomende manieren waarop de cybercriminelen in ons land persoonlijke informatie stelen. Phishing is een soort social engineering-aanval waarbij aanvallers mensen proberen te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie. Hier kan u denken aan bijv. inloggegevens, creditcardnummers of sofinummers. Phishing-aanvallen vinden vaak plaats via e-mail, maar kunnen ook plaatsvinden via sms-berichten of sociale media. Phishing-aanvallen kunnen moeilijk te herkennen zijn en veel mensen worden er het slachtoffer van.

Om uzelf tegen Phishing-aanvallen te beschermen, moet u voorzichtig zijn bij het openen van alle e-mails of berichten van onbekende afzenders. Tevens is het vermijden van links in verdachte e-mails een goed idee. Ook raden wij aan om nooit persoonlijke informatie te geven via de telefoon of e-mail. Bedrijven moeten tevens de nodige maatregelen nemen om hun werknemers tegen Phishing aanvallen te beschermen, zoals opleiding van werknemers of speciale spamfilters. Beschikt u hier op dit moment nog niet over dan raden wij u echt aan om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen.

Datalekken zijn een groot gevaar

Datalekken komen steeds vaker voor en kunnen leiden tot de diefstal van persoonlijke info of data van uw klanten. Datalekken kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder menselijke fouten, zwakke wachtwoorden of kwetsbaarheden in software of hardware. Bij een datalek kunnen hackers toegang krijgen tot persoonlijke informatie, zoals namen, adressen, telefoonnummers en zelfs sofinummers. Wilt u zich beschermen tegen deze datalekken dan moet sterke en lastige wachtwoorden gebruiken, authenticatie met twee factoren inschakelen en voorkomen dat u persoonlijke informatie deelt op openbare Wi-Fi-netwerken. Bedrijven moeten ook maatregelen nemen om datalekken te voorkomen, zoals regelmatige beveiligingsaudits, opleiding van werknemers en strenge toegangscontroles.

Identiteitsdiefstal voor bedrijven

Identiteitsdiefstal doet zich voor wanneer iemand de persoonlijke gegevens van een ander gebruikt om fraude of andere illegale activiteiten te plegen. Dit kan zien op het openen van kredietrekeningen, het aanvragen van leningen of zelfs het plegen van misdrijven in andermans naam. Identiteitsdiefstal kan enorm ernstige gevolgen hebben, zoals schade aan de kredietwaardigheid, financieel verlies en zelfs strafzaken als u pech heeft. De beste manier om u tegen identiteitsdiefstal te beschermen is om uw kredietrapport regelmatig controleren, sterke wachtwoorden te gebruiken en te voorkomen dat u persoonlijke informatie deelt op sociale media of openbare Wi-Fi-netwerken. Tevens is het een goed idee om de persoonlijke informatie van uw klanten te beschermen. Hier kan u denken aan de juiste vorm van versleuteling, regelmatige beveiligingsaudits en strenge toegangscontroles.

Het belang van de ISO27001-certificering

Het verkrijgen van een ISO27001-certificering kan bedrijven helpen om de persoonlijke informatie van hun klanten tegen deze en andere bedreigingen te beschermen. ISO27001 is een term voor de speciale internationaal erkende norm voor het beheer van informatiebeveiliging. Het biedt een kader voor bedrijven om effectieve controles voor informatiebeveiliging te implementeren en te onderhouden, waaronder maatregelen ter bescherming tegen Phishing, gegevenslekken en identiteitsdiefstal.

ISO27001-certificering toont aan dat een bedrijf zich inzet om alle belangrijke persoonlijke informatie van zijn klanten te beschermen en de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens weet te handhaven. Het kan bedrijven ook helpen te voldoen aan wettelijke en regelgevende vereisten met betrekking tot informatiebeveiliging. Dit maakt het dan ook gelijk een van de beste investeringen die u maar kunt maken voor uw onderneming.

Maak vandaag nog de keuze voor ISO27001

Het mag duidelijk zijn dat persoonlijke informatie wordt bedreigd door verschillende soorten gevaren, waaronder Phishing aanvallen, datalekken en identiteitsdiefstal. De bescherming van persoonlijke informatie is van groot belang voor zowel particulieren als bedrijven. Bedrijven kunnen de persoonlijke informatie van hun klanten beschermen door een ISO27001-certificaat te behalen. Dit biedt een kader voor effectief informatiebeveiligingsbeheer. Particulieren kunnen hun persoonlijke info beschermen door voorzichtig te zijn bij het delen van informatie en sterke wachtwoorden en authenticatie met twee factoren te gebruiken. Door samen te werken kunnen we persoonlijke info beschermen tegen de gevaren van het digitale tijdperk.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie