Vandaag de dag zijn er steeds meer bedrijven die kiezen voor de implementatie van ISO 27001. Dit is natuurlijk niet zo gek. ISO 27001 is namelijk dé meest bekende  internationaal erkende norm als het gaat om informatiebeveiligingsbeheer voor de bescherming van bedrijfsinformatie voor bij u in het bedrijf. Door ISO 27001 ook te implementeren kan uw organisatie ervoor zorgen dat alle informatie veilig is en dat u voldoet aan de wettelijke vereisten. Maar de voordelen van de implementatie van ISO 27001 gaan verder dan alleen de naleving. In dit artikel laten wij u alles zien over deze belangrijkste voordelen van de ISO 27001 certificering!

  • Beter risicobeheer: ISO 27001 vereist dat alle organisaties regelmatig risico beoordelingen uitvoeren om potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden voor hun gevoelige informatie te identificeren. Door deze eis te implementeren, kunnen organisaties de risico’s voor hun informatie beter begrijpen en beheren. Dit stelt ze in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over de bescherming ervan. Zoals u wel kunt begrijpen is dit één van de belangrijkste redenen waarom u ook zou moeten kiezen voor de ISO 27001 voor uw organisatie of instantie.
  • Verbeterde beveiligingscontroles: ISO 27001 vereist ook nog eens dat organisaties passende beveiligingscontroles implementeren ter bescherming tegen alle mogelijke geïdentificeerde risico’s. De controles kunnen zaken omvatten als toegangscontrole, versleuteling en procedures voor incidentenbeheer. Door de controles te implementeren kunnen organisaties hun gevoelige informatie beter beschermen tegen potentiële bedreigingen.
  • Verhoogde efficiëntie: voor organisaties die van plan zijn om ISO 27001  te implementeren is het verplicht om een zeer nauwkeurige en actuele documentatie bij te houden van hun ISMS, inclusief beleid, procedures en verslagen van beveiligingscontroles en incidentenbeheer. Dankzij de overzichtelijke documentatie kunnen informatiebeveiligingsbeheerprocessen van organisaties en instanties efficiënter worden gemaakt dan voorheen .
  • Beter incidentenbeheer: het is voor organisaties die in aanmerking willen komen voor de ISO 27001 certificatie ook verplicht om een duidelijk incidentenbeheerplan op te stellen. Het grote voordeel hiervan voor uw organisatie is dat dit u in staat stelt om tijdig en effectief te kunnen reageren op alle soorten beveiligingsincidenten. Met dit plan kunnen organisaties de gevolgen voor hun gevoelige informatie tot een minimum beperken.
  • Meer vertrouwen van de klant: Door ISO 27001 te implementeren kunnen organisaties aan klanten en andere belanghebbenden laten zien dat zij informatiebeveiliging serieus nemen. Dit kan het vertrouwen en de loyaliteit van de klant vergroten en kan organisaties ook helpen nieuwe zaken te winnen. Op die manier is de kans groter dat de klant ook daadwerkelijk klant blijft bij uw bedrijf of organisatie.
  • Naleving van wet- en regelgeving: Organisaties moeten voldoen aan verschillende wettelijke en regelgevende vereisten als het gaat om de bescherming van gevoelige informatie. Door ISO 27001 te implementeren, kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze aan deze eisen voldoen en kunnen ze mogelijke boetes en straffen voor niet-naleving vermijden.
  • Concurrentievoordeel: De implementatie van ISO 27001 kan organisaties een aanzienlijk groot concurrentievoordeel op de markt opleveren. Organisaties die de norm hebben toegepast binnen het team, kunnen aan klanten en andere partijen laten zien dat zij zich inzetten voor informatiebeveiliging en dat zij de nodige stappen hebben genomen om gevoelige informatie te beschermen.
  • Betere bewustwording van werknemers: ISO 27001 verplicht tevens dat organisaties hun werknemers de benodigde training en bewustwording geven over het belang van beveiliging voor vertrouwelijke informatie. Hierbij wordt tevens ingezoomd op hun rol bij de bescherming van deze gevoelige informatie. Door dit te doen, kunnen organisaties het bewustzijn van alle werknemers verbeteren en een cultuur van beveiliging binnen de organisatie stimuleren.
  • Kostenbesparingen: Het implementeren van ISO 27001 kan ook leiden tot kostenbesparingen voor organisaties. Door risico’s voor gevoelige informatie te identificeren en door dit op een zo goed mogelijke wijze te beheren, kunnen organisaties de kans op beveiligingsincidenten tot een minimum beperken. Bovendien kunnen efficiënte en gestroomlijnde processen ook leiden tot kostenbesparingen.
  • Voortdurende verbetering: ISO 27001 moedigt organisaties aan hun ISMS voortdurend te evalueren en te verbeteren. Dit helpt organisaties up-to-date te blijven met de nieuwste best practices op het gebied van informatiebeveiliging en zich aan te passen aan veranderingen in het bedreigingslandschap.

De implementatie van ISO 27001 kan organisaties dus aanzienlijk wat voordelen opleveren. Dit maakt het dan ook gelijk dé keuze om voor te kiezen als organisatie. Wilt u meer te weten komen over de ISO 27001 implementatie? Hier op de site kunt u nog veel meer informatie vinden die van belang kan zijn bij het maken van een keuze.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie