Als u zeker wilt weten dat u informatiebeveiliging serieus neemt dan is het van cruciaal belang om te kiezen voor de ISO 27001 certificering. Middels ISO 27001 laat u namelijk zien dat uw organisatie of bedrijf er alles aan doet om de persoonlijke en gevoelige informatie zo goed mogelijk te beschermen. Om in aanmerking te komen voor een ISO 27001 certificaat zal u zich moeten voorbereiden op de ISO 27001. Hoe doet u dit het beste vraagt u zich af? Om hier een duidelijk antwoord op te krijgen is het een goed idee om dit artikel even goed door te lezen. We hebben het namelijk makkelijk gemaakt door alle belangrijke tips en tricks voor u op een rijtje te zetten!

De betekenis van ISO 27001

Straks gaan we verder in op de stappen die u moet ondernemen om u goed voor te bereiden op de ISO 27001 audit. Maar voor het zover is willen we u eerst wat meer laten zien over ISO 27001 in het algemeen. ISO 27001 is zoals u wellicht wel weet internationaal erkende norm voor beheersystemen op het gebied van informatiebeveiliging (ISMS). De norm schetst een kader voor het gehele beheer van gevoelige informatie. Hier kan u denken aan gegevens over klanten, werknemers en uw partners. Dankzij de norm weet u zeker dat u laat zien dat uw bedrijf de veiligheid van informatie serieus neemt.

Voorbereiden op een ISO 27001-audit

Zoals u hierboven heeft kunnen zien is het een goed idee om een ISO 27001-audit in te plannen als u zeker wilt weten dat ook u binnen no time over een ISO 27001 certificaat beschikt. Nu vraagt u zich naar alle waarschijnlijkheid af hoe u dit het beste kunt doen. Om u op weg te helpen hebben we een rijtje gemaakt met de benodigde stappen om te ondernemen om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een ISO 27001-audit.

  • Weet wat de norm is: Voordat u zich op een audit voorbereidt, is het belangrijk om de eisen van de norm te begrijpen. Dit omvat het doornemen van de documentatie en het identificeren van gebieden waar uw organisatie mogelijk niet aan voldoet. Mocht u graag in beeld willen brengen hoe uw bedrijf er op dit moment voor staat dan is het mogelijk om een kloofanalyse uit te voeren. Hierbij wordt de huidige ISMS vergeleken met de eisen van de norm. Dit zal uw organisatie helpen die specifieke gebieden te identificeren waar op dit moment nog niet aan de nodige vereisten wordt voldaan.
  • Stel een team aan: vervolgens is het tijd om een team aan te stellen het auditproces te leiden. Dit team moet worden geleid door een manager en moet bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen binnen de organisatie. Zorg ervoor dat alle leden van het team worden opgeleid in het ISMS. Zorg er tevens voor dat zij hun eigen rol in de handhaving van de informatiebeveiliging op een zo goed mogelijke wijze begrijpen. Dit houdt in dat regelmatig bijscholing wordt gegeven en dat het opleidingsmateriaal zo nodig wordt bijgewerkt.
  • Voer een risicobeoordeling uit: voor de implementatie van SO 27001 is vereist dat organisaties een risicobeoordeling uitvoeren om potentiële veiligheidsbedreigingen te identificeren en te evalueren. Deze beoordeling moet worden uitgevoerd door het auditteam en moet rekening houden met de specifieke omgeving en behoeften van de organisatie. Op basis van de uitkomst van de risicobeoordeling worden er weer controles uitgevoerd om de geïdentificeerde risico’s te beperken. Deze controles moeten in alle gevallen in overeenstemming zijn met de norm en moeten regelmatig worden herzien en zo nodig bijgewerkt.

Nog veel meer te weten komen?

Het mag duidelijk zijn dat de voorbereiding op een ISO 27001-audit een aanzienlijke hoeveelheid tijd en inspanning vergt. Echter, dit is van essentieel belang voor alle organisaties om de beveiliging van hun gevoelige informatie te handhaven. Door de norm te hanteren en door aan alle eisen te denken die op dit beheersysteem van toepassing zijn is het voor organisaties over het hele land mogelijk om zich met succes voor te bereiden op een audit. Voor u het weet is het mogelijk om uw certificering te behalen. Indien u nog veel meer te weten wilt komen over de wijze waarop u zich kunt voorbereiden op een ISO 27001 audit dan heeft u geluk. Hier op de site vind u namelijk nog veel meer informatie die van belang kan zijn bij het kiezen voor de ISO 27001 implementatie.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie