Als u in de voedingsindustrie werkt, is het van cruciaal belang voor uw bedrijf om de ISO 22000-certificering te verkrijgen. Deze certificering toont aan dat uw bedrijf voldoet aan de internationale normen voor voedselveiligheid en kwaliteit. Maar hoe krijgt u eigenlijk deze certificering?

Het verkrijgen van de ISO 22000-certificering kan een uitdagend proces zijn. Het vereist dat uw bedrijf voldoet aan verschillende normen en procedures die gericht zijn op het waarborgen van de voedselveiligheid. In dit artikel zullen we uitleggen wat de vereisten zijn voor deze certificering en hoe u deze kunt verkrijgen.

hoe iso 22000-certificering te krijgen?

Hoe ISO 22000-certificering te krijgen?

ISO 22000-certificering is een internationale norm die de voedselveiligheid waarborgt. Het is een essentiële certificering voor bedrijven die actief zijn in de voedselindustrie. Het verkrijgen van deze certificering vereist echter een grondige kennis van de norm en de implementatie ervan. In dit artikel zullen we de stappen bespreken die nodig zijn om ISO 22000-certificering te verkrijgen.

Stap 1: Begrijp de norm

De eerste stap om ISO 22000-certificering te verkrijgen, is het begrijpen van de norm. ISO 22000 is een voedselveiligheidsmanagementsysteem dat gebaseerd is op de HACCP-principes en andere best practices in de voedselindustrie. Het is ontworpen om bedrijven te helpen de voedselveiligheid te waarborgen door middel van een gestructureerd en systematisch proces.

Om de norm te begrijpen, moet u de vereisten en richtlijnen lezen die in de norm zijn opgenomen. U moet ook begrijpen hoe de norm van toepassing is op uw specifieke bedrijf en de activiteiten die u uitvoert.

Een handige manier om de norm te begrijpen, is door een training te volgen. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s beschikbaar die u kunnen helpen de norm te begrijpen en toe te passen.

Stap 2: Implementeer het voedselveiligheidsmanagementsysteem

De volgende stap is het implementeren van het voedselveiligheidsmanagementsysteem. Dit omvat het opzetten van een systeem dat voldoet aan de vereisten van de norm en het documenteren van alle procedures en processen die betrekking hebben op voedselveiligheid.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het voedselveiligheidsmanagementsysteem en de procedures die hierbij horen. Training en bewustmaking zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem effectief wordt toegepast.

Stap 3: Voer interne audits uit

Om te controleren of het voedselveiligheidsmanagementsysteem effectief is en aan de norm voldoet, moeten interne audits worden uitgevoerd. Dit houdt in dat u de procedures en processen van het systeem evalueert en eventuele afwijkingen of tekortkomingen identificeert.

De resultaten van de interne audits moeten worden gedocumenteerd en gerapporteerd aan het management. Eventuele tekortkomingen moeten worden aangepakt en gecorrigeerd voordat de certificering wordt aangevraagd.

Stap 4: Selecteer een certificeringsinstantie

Om ISO 22000-certificering te verkrijgen, moet u een certificeringsinstantie selecteren. Deze instantie zal uw bedrijf auditeren en beoordelen of het voldoet aan de norm.

Het is belangrijk om een certificeringsinstantie te selecteren die erkend is en ervaring heeft met het certificeren van bedrijven in de voedselindustrie.

Stap 5: Voer een externe audit uit

Na de selectie van de certificeringsinstantie zal er een externe audit worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de certificeringsinstantie uw bedrijf zal bezoeken en de procedures en processen van het voedselveiligheidsmanagementsysteem zal controleren.

Als uw bedrijf voldoet aan de norm, zal de certificeringsinstantie u de ISO 22000-certificering verlenen.

Stap 6: Onderhoud de certificering

Om de ISO 22000-certificering te behouden, moet u het voedselveiligheidsmanagementsysteem blijven onderhouden en verbeteren. Dit omvat het uitvoeren van interne audits en het corrigeren van eventuele afwijkingen.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de norm en deze toe te passen in uw bedrijf.

Voordelen van ISO 22000-certificering

Het verkrijgen van ISO 22000-certificering biedt verschillende voordelen voor uw bedrijf. Het toont aan dat uw bedrijf zich inzet voor voedselveiligheid en voldoet aan internationale normen. Dit kan het vertrouwen van klanten vergroten en uw bedrijf een concurrentievoordeel geven.

Daarnaast kan ISO 22000-certificering leiden tot verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen in uw bedrijf. Door gestandaardiseerde procedures en processen te implementeren, kunnen fouten en verspilling worden verminderd.

ISO 22000 vs. HACCP

ISO 22000 en HACCP zijn beide voedselveiligheidsmanagementsystemen, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee. HACCP is gericht op het identificeren en beheersen van gevaren in het productieproces, terwijl ISO 22000 een breder scala aan voedselveiligheidsrisico’s dekt.

ISO 22000 is ook gebaseerd op de PDCA-cyclus (Plan, Do, Check, Act), terwijl HACCP zich richt op het identificeren en beheersen van gevaren in het productieproces.

Beide systemen zijn echter complementair en kunnen worden gebruikt om de voedselveiligheid in uw bedrijf te waarborgen.

Conclusie

ISO 22000-certificering is essentieel voor bedrijven die actief zijn in de voedselindustrie. Het verkrijgen van de certificering vereist echter een grondige kennis van de norm en de implementatie ervan. Door de stappen te volgen die in dit artikel zijn beschreven, kunt u ISO 22000-certificering verkrijgen en de voedselveiligheid in uw bedrijf waarborgen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over het verkrijgen van een ISO 22000-certificering.

Wat is ISO 22000-certificering?

ISO 22000-certificering is een internationaal erkende norm voor voedselveiligheidsmanagement. Het wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de vereisten voor het implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een effectief voedselveiligheidsmanagementsysteem.

Het doel van de norm is om de veiligheid van voedsel te waarborgen en te zorgen voor naleving van de wettelijke voorschriften met betrekking tot voedselveiligheid.

Waarom is ISO 22000-certificering belangrijk?

ISO 22000-certificering is belangrijk omdat het aantoont dat uw organisatie zich inzet voor voedselveiligheid en voldoet aan internationale normen. Het kan helpen om vertrouwen te wekken bij klanten, partners en andere belanghebbenden en kan bijdragen aan het verbeteren van uw bedrijfsprestaties.

Bovendien kan een ISO 22000-certificering vereist zijn voor de toegang tot bepaalde markten of voor het voldoen aan de eisen van klanten of overheidsinstanties.

Wie kan ISO 22000-certificering aanvragen?

ISO 22000-certificering kan worden aangevraagd door elke organisatie die betrokken is bij de voedselketen, inclusief producenten, verwerkers, distributeurs, retailers en foodservice-bedrijven.

Het is niet noodzakelijk om een bepaalde omvang of type organisatie te hebben om in aanmerking te komen voor certificering.

Wat zijn de stappen om een ISO 22000-certificering te verkrijgen?

De stappen om een ISO 22000-certificering te verkrijgen zijn onder meer het opzetten van een voedselveiligheidsmanagementsysteem, het uitvoeren van interne audits en het uitvoeren van een externe audit door een geaccrediteerde certificeringsinstantie.

Het is belangrijk om de vereisten van de norm te begrijpen en ervoor te zorgen dat uw organisatie voldoet aan alle toepasselijke eisen voordat u de certificering aanvraagt.

Hoe lang duurt het om een ISO 22000-certificering te verkrijgen?

De tijd die nodig is om een ISO 22000-certificering te verkrijgen, kan variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van uw organisatie en het voedselveiligheidsmanagementsysteem.

Het kan enkele maanden tot een jaar of langer duren om het systeem op te zetten, audits uit te voeren en de certificering te verkrijgen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en voldoende tijd en middelen toe te wijzen aan het proces.

What is ISO 22000 Requirements?


Kortom, het verkrijgen van een ISO 22000-certificering is een belangrijk proces voor elk voedselbedrijf dat op zoek is naar verbetering van zijn voedselveiligheidsbeheer. Het zorgt voor een hoger niveau van vertrouwen bij klanten en stakeholders en verbetert de reputatie van het bedrijf. Het proces om een certificering te verkrijgen kan echter complex zijn en vereist een grondige voorbereiding en naleving van de ISO 22000-normen.

Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een ISO 22000-certificering, is het belangrijk om de vereisten en procedures van de norm te begrijpen en ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig voldoet aan de normen voordat u een audit aanvraagt. Het kan ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij een ervaren consultant of certificeringsinstantie om ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig klaar is voor de certificering.

Al met al kan een ISO 22000-certificering uw bedrijf helpen om de voedselveiligheid te verbeteren en de reputatie van uw bedrijf te versterken. Het kan echter een uitdagend proces zijn om de certificering te verkrijgen en het is belangrijk om de normen en procedures zorgvuldig te volgen. Door de juiste voorbereiding en begeleiding kunt u echter de certificering behalen en uw bedrijf naar een hoger niveau tillen op het gebied van voedselveiligheid.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie