Heb je je ooit afgevraagd of de ISO 22000-norm wordt erkend door het GFSI? Als je werkzaam bent in de voedselindustrie, dan is dit een belangrijke vraag om te beantwoorden. In dit artikel zullen we de relatie tussen de ISO 22000-norm en het GFSI bespreken en de voordelen van het implementeren van deze norm in je bedrijf benadrukken.

wordt iso 22000 gfsi herkend?

Wordt ISO 22000 GFSI herkend?

ISO 22000 is een internationale norm voor voedselveiligheid, die in 2005 werd gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het is een uitgebreide norm die de vereisten voor een voedselveiligheidsmanagementsysteem (FSMS) vaststelt. Maar wordt ISO 22000 erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI)? Laten we dit verder onderzoeken.

Wat is GFSI en waarom is het belangrijk?

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) is een samenwerkingsverband tussen enkele van ‘s werelds grootste detailhandelaren, fabrikanten en voedselveiligheidsexperts. GFSI heeft als doel om de voedselveiligheid te bevorderen door het bevorderen van samenwerking tussen belanghebbenden, het bevorderen van internationale harmonisatie en het creëren van een platform voor het delen van kennis en beste praktijken.

Een belangrijk aspect van GFSI is het erkennen van voedselveiligheidsnormen die voldoen aan de GFSI-vereisten. Dit betekent dat als een norm wordt erkend door GFSI, bedrijven die deze norm gebruiken, kunnen worden erkend door GFSI-geaccrediteerde certificeringsinstanties, wat hun toegang tot internationale markten vergemakkelijkt en vertrouwen schept bij klanten.

Is ISO 22000 erkend door GFSI?

Ja, ISO 22000 is erkend door GFSI. In 2010 heeft GFSI ISO 22000 als een van de normen erkend die voldoen aan hun vereisten. Dit betekent dat bedrijven die gecertificeerd zijn volgens ISO 22000, kunnen worden erkend door GFSI-geaccrediteerde certificeringsinstanties.

Een belangrijk voordeel van ISO 22000-certificering is dat het bedrijven helpt bij het voldoen aan de voedselveiligheidsvereisten van klanten en regelgevende instanties, en het biedt een kader voor continue verbetering van hun voedselveiligheidsprestaties.

Wat zijn de voordelen van ISO 22000-certificering?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan ISO 22000-certificering:

  • Helpt bij het voldoen aan de voedselveiligheidsvereisten van klanten en regelgevende instanties
  • Biedt een framework voor continue verbetering van voedselveiligheidsprestaties
  • Verbetert de traceerbaarheid van voedsel door de hele toeleveringsketen
  • Verhoogt het vertrouwen van klanten in de voedselveiligheidsprestaties van het bedrijf

Daarnaast kan ISO 22000-certificering bedrijven helpen bij het verminderen van de kosten van voedselveiligheidsincidenten, door het verbeteren van hun risicobeheersing en het voorkomen van terugroepacties en juridische procedures.

ISO 22000 vs. andere GFSI-erkende normen

Hoewel ISO 22000 erkend is door GFSI, zijn er andere normen die ook door GFSI worden erkend. Laten we eens kijken naar enkele van deze normen en hoe ze zich verhouden tot ISO 22000:

Norm Kenmerken Voordelen
BRC Global Standard for Food Safety Gericht op detailhandelaren en voedselproducenten, met nadruk op risicobeheer en naleving van wettelijke vereisten Brengt de voedselveiligheidsprestaties van het bedrijf op één lijn met de verwachtingen van de detailhandelaren
International Featured Standards (IFS) Gericht op detailhandelaren en voedselproducenten, met nadruk op kwaliteitscontrole en risicobeheer Biedt een raamwerk voor het beheersen van risico’s en het verbeteren van kwaliteitscontroleprocessen
FSSC 22000 Gericht op de hele voedselindustrie, met nadruk op ISO 22000 en aanvullende vereisten Biedt een robuuste basis voor voedselveiligheidsbeheer en continue verbetering

Hoewel deze normen enigszins verschillen in focus en nadruk, hebben ze allemaal gemeen dat ze voldoen aan de GFSI-vereisten en bedrijven helpen bij het verbeteren van hun voedselveiligheidsprestaties.

Conclusie

ISO 22000 is erkend door GFSI als een norm die voldoet aan hun vereisten voor voedselveiligheid. Bedrijven die gecertificeerd zijn volgens ISO 22000, kunnen worden erkend door GFSI-geaccrediteerde certificeringsinstanties, waardoor hun toegang tot internationale markten wordt vergemakkelijkt en het vertrouwen van klanten wordt vergroot. Naast ISO 22000 zijn er andere normen die ook door GFSI worden erkend en bedrijven kunnen deze normen overwegen als ze op zoek zijn naar een raamwerk voor hun voedselveiligheidsbeheer.

Veelgestelde vragen

Wat is ISO 22000?

ISO 22000 is een internationale norm voor voedselveiligheidsbeheersystemen. Het biedt een kader voor het identificeren en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s en het waarborgen van de veiligheid van voedingsmiddelen tijdens de gehele voedselketen.

De norm is van toepassing op alle organisaties in de voedselketen, ongeacht hun omvang of type, en kan worden gebruikt om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor voedselveiligheid.

Wat is GFSI?

GFSI staat voor Global Food Safety Initiative en is een samenwerkingsverband van internationale retailers en voedingsmiddelenproducenten. Het doel is om de voedselveiligheid te verbeteren en consumenten wereldwijd te beschermen door het bevorderen van harmonisatie en verbetering van voedselveiligheidsbeheersystemen.

GFSI erkent verschillende voedselveiligheidsnormen, waaronder ISO 22000, als geschikte instrumenten voor het beheer van voedselveiligheid.

Wordt ISO 22000 door GFSI erkend?

Ja, ISO 22000 is erkend door GFSI als een geschikte norm voor voedselveiligheidsbeheersystemen. Dit betekent dat organisaties die gecertificeerd zijn volgens ISO 22000 voldoen aan de vereisten van GFSI en dat hun voedselveiligheidsbeheersysteem als effectief wordt beschouwd.

Het hebben van een ISO 22000-certificaat kan organisaties helpen om hun concurrentievermogen te verbeteren en hun reputatie te versterken door aan te tonen dat ze zich inzetten voor voedselveiligheid en voldoen aan internationale normen.

Welke voordelen biedt ISO 22000-certificering?

ISO 22000-certificering biedt verschillende voordelen voor organisaties in de voedselketen. Het kan helpen om de voedselveiligheid te verbeteren, risico’s te verminderen en de naleving van wettelijke vereisten te waarborgen.

Bovendien kan ISO 22000-certificering organisaties helpen om hun concurrentievermogen te verbeteren, hun reputatie te versterken en nieuwe kansen op de markt te benutten door aan te tonen dat ze zich inzetten voor voedselveiligheid en voldoen aan internationale normen.

Hoe kan ik ISO 22000-certificering verkrijgen?

Om ISO 22000-certificering te verkrijgen, moet uw organisatie voldoen aan de vereisten van de norm en een audit ondergaan door een geaccrediteerde certificeringsinstantie. Dit omvat het opzetten van een effectief voedselveiligheidsbeheersysteem, het identificeren en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s en het waarborgen van de veiligheid van voedingsmiddelen tijdens de gehele voedselketen.

Zodra uw organisatie is gecertificeerd, moet u regelmatig audits ondergaan om te blijven voldoen aan de norm en uw certificering te behouden. Het is belangrijk om samen te werken met een geaccrediteerde certificeringsinstantie om ervoor te zorgen dat uw certificering wordt erkend door klanten en partners in de voedselketen.

Food Safety Standards | ISO 22000 | SQF | BRC | GFSI Approved


In conclusie is het antwoord ja, ISO 22000 wordt erkend door GFSI. Dit is een belangrijke erkenning voor bedrijven die voedsel produceren en verkopen. Het betekent dat ze kunnen voldoen aan de hoogste internationale normen voor voedselveiligheid en kwaliteit.

Bedrijven die gecertificeerd zijn volgens ISO 22000 kunnen hun klanten verzekeren dat hun voedsel veilig is om te consumeren. Dit kan helpen om het vertrouwen van de consument te vergroten en de reputatie van het bedrijf te versterken.

Als gevolg hiervan kan het implementeren van ISO 22000 en het verkrijgen van certificering een belangrijke stap zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar groei en succes in de voedingsindustrie. Het kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden, terwijl het bedrijf voldoet aan de hoogste internationale normen voor voedselveiligheid en kwaliteit.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie