Als je op zoek bent naar een ISO 9001-certificering, ben je op de juiste plek. Het is belangrijk om te weten waar je deze certificering kunt verkrijgen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de internationale normen voor kwaliteitsbeheer. In dit artikel zullen we enkele belangrijke stappen bespreken die je moet nemen om jouw bedrijf te certificeren en waar je terecht kunt voor de ISO 9001-certificering.

Een ISO 9001-certificering is een belangrijke mijlpaal voor elk bedrijf dat zich richt op kwaliteit en klanttevredenheid. Het kan echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen met het certificeringsproces. Gelukkig zijn er verschillende organisaties die erkend zijn om deze certificering uit te geven en we zullen enkele van de belangrijkste opties bespreken om jouw zoektocht naar een ISO 9001-certificering te vergemakkelijken.

waar iso 9001-certificering te krijgen?

Waar ISO 9001-certificering te krijgen?

ISO 9001-certificering is een belangrijke norm voor kwaliteitsmanagement die wordt erkend in de hele wereld. Het wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de eisen die zijn vastgesteld in de norm. Als u op zoek bent naar een manier om uw organisatie te verbeteren en te laten groeien, dan kan het behalen van ISO 9001-certificering u hierbij helpen. Maar waar kunt u deze certificering krijgen?

1. Certificerende instanties

Er zijn verschillende certificerende instanties die ISO 9001-certificering aanbieden. Deze instanties zijn geaccrediteerd door nationale accreditatie-instanties, zoals de Raad voor Accreditatie in Nederland. Hieronder vindt u enkele van de bekendste certificerende instanties die ISO 9001-certificering aanbieden:

 • DNV GL
 • TÜV
 • Bureau Veritas
 • SGS

Deze certificerende instanties kunnen u helpen bij het verkrijgen van ISO 9001-certificering door middel van een auditproces. Dit proces omvat het beoordelen van uw organisatie om te zien of deze voldoet aan de eisen van de norm. Als uw organisatie aan deze eisen voldoet, dan wordt u beloond met ISO 9001-certificering.

2. Voordelen van ISO 9001-certificering

Er zijn veel voordelen verbonden aan het behalen van ISO 9001-certificering. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste voordelen:

Voordelen Voorbeelden
Verbeterde efficiëntie Verhoogde productiviteit, verminderde kosten
Verhoogde klanttevredenheid Betere kwaliteit van producten of diensten, betere klantenservice
Verbeterde interne communicatie Betere samenwerking tussen afdelingen, betere communicatie tussen medewerkers
Verbeterde naleving van regelgeving Betere naleving van wet- en regelgeving, minder risico op boetes of andere sancties

Door het behalen van ISO 9001-certificering kunt u deze voordelen behalen en uw organisatie naar een hoger niveau tillen.

3. ISO 9001-certificering versus andere certificeringen

ISO 9001-certificering is niet de enige certificering die beschikbaar is voor organisaties. Er zijn andere certificeringen die gericht zijn op verschillende aspecten van kwaliteitsmanagement. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste alternatieven voor ISO 9001-certificering:

 • ISO 14001-certificering – gericht op milieumanagement
 • ISO 45001-certificering – gericht op gezondheid en veiligheid op het werk
 • ISO 27001-certificering – gericht op informatiebeveiliging

Hoewel deze certificeringen waardevol kunnen zijn voor organisaties, is ISO 9001-certificering nog steeds de meest erkende en geaccepteerde norm voor kwaliteitsmanagement wereldwijd.

4. Kosten van ISO 9001-certificering

De kosten van ISO 9001-certificering kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de certificerende instantie die u kiest. Over het algemeen zijn de kosten van ISO 9001-certificering echter redelijk en de voordelen die u ervan krijgt, kunnen opwegen tegen de kosten.

U kunt contact opnemen met certificerende instanties om een offerte te krijgen voor de kosten van ISO 9001-certificering voor uw organisatie.

5. Hoe lang duurt het om ISO 9001-certificering te krijgen?

De tijd die nodig is om ISO 9001-certificering te krijgen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw organisatie en de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Over het algemeen kan het behalen van ISO 9001-certificering enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van hoe snel u aan de eisen van de norm kunt voldoen.

Als u snel ISO 9001-certificering wilt behalen, kunt u overwegen om samen te werken met een ervaren consultant die u kan begeleiden bij het proces en u helpen om aan de eisen van de norm te voldoen.

6. Hoe lang is ISO 9001-certificering geldig?

ISO 9001-certificering is geldig voor een periode van drie jaar. Tijdens deze periode moet uw organisatie regelmatig audits ondergaan om te bewijzen dat u nog steeds voldoet aan de eisen van de norm. Als uw organisatie slaagt voor deze audits, wordt uw ISO 9001-certificering vernieuwd voor nog eens drie jaar.

7. Hoe kan ik me voorbereiden op ISO 9001-certificering?

Voordat u begint met het proces van ISO 9001-certificering, is het belangrijk om uw organisatie goed voor te bereiden. Hieronder vindt u enkele stappen die u kunt nemen om u voor te bereiden op ISO 9001-certificering:

 1. Leer de eisen van de norm kennen en zorg ervoor dat u begrijpt wat er van uw organisatie wordt verwacht.
 2. Identificeer eventuele lacunes in uw huidige kwaliteitsmanagementsysteem en neem maatregelen om deze te dichten.
 3. Train uw medewerkers over de vereisten van ISO 9001-certificering en zorg ervoor dat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
 4. Wijs een persoon of team aan om verantwoordelijk te zijn voor het proces van ISO 9001-certificering en zorg ervoor dat ze de nodige middelen hebben om het proces te leiden.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw organisatie voorbereiden op het proces van ISO 9001-certificering en uw kansen op succes vergroten.

8. Wat gebeurt er tijdens een ISO 9001-audit?

Een ISO 9001-audit is een proces waarbij de certificerende instantie uw organisatie beoordeelt om te zien of u voldoet aan de eisen van de norm. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste stappen die tijdens een ISO 9001-audit worden genomen:

 1. De certificerende instantie zal documentatie van uw kwaliteitsmanagementsysteem beoordelen om te zien of het voldoet aan de eisen van de norm.
 2. De certificerende instantie zal uw organisatie bezoeken om te zien hoe uw kwaliteitsmanagementsysteem in de praktijk werkt.
 3. De certificerende instantie zal interviews afnemen met uw medewerkers om te zien of ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht en of ze de nodige training hebben gehad.
 4. De certificerende instantie zal een rapport opstellen met bevindingen en aanbevelingen.

Als uw organisatie slaagt voor de ISO 9001-audit, wordt u beloond met ISO 9001-certificering.

9. Wat zijn de belangrijkste eisen van ISO 9001?

ISO 9001 heeft verschillende eisen die uw organisatie moet naleven om ISO 9001-certificering te behalen. Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste eisen:

 • Uw organisatie moet een kwaliteitsmanagementsysteem hebben dat voldoet aan de eisen van de norm.
 • Uw organisatie moet processen hebben voor het plannen, uitvoeren en controleren van producten en diensten.
 • Uw organisatie moet een continue verbeteringsproces hebben dat gericht is op het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van uw kwaliteitsmanagementsysteem.
 • Uw organisatie moet voldoen aan de wettelijke eisen die van toepassing zijn op uw sector.

Door aan deze eisen te voldoen, kunt u uw organisatie voorbereiden op ISO 9001-certificering en zorgen voor een hoog niveau van kwaliteit in uw producten en diensten.

10. Conclusie

ISO 9001-certificering is een belangrijke norm voor kwaliteitsmanagement die uw organisatie kan helpen groeien en verbeteren. Er zijn verschillende certificerende instanties die ISO 9001-certificering aanbieden en het proces van ISO 9001-certificering kan enkele maanden tot een jaar duren. Door uw organisatie goed voor te bereiden, kunt u uw kansen op succes vergroten en de voordelen behalen die verbonden zijn aan ISO 9001-certificering.

Frequently Asked Questions

Hier vindt u enkele veelgestelde vragen over het verkrijgen van een ISO 9001-certificering.

Hoe lang duurt het om een ISO 9001-certificering te krijgen?

Het verkrijgen van een ISO 9001-certificering kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw organisatie. Het proces omvat een grondige beoordeling van uw bedrijfsprocessen en kwaliteitsmanagementsysteem om te bepalen of ze voldoen aan de vereisten van de norm.

Als u eenmaal aan de vereisten voldoet, moet u een externe audit ondergaan door een gecertificeerde instantie. Als de audit succesvol is, ontvangt u de certificering en moet u regelmatig audits ondergaan om de certificering te behouden.

Wat zijn de voordelen van het verkrijgen van een ISO 9001-certificering?

Er zijn vele voordelen van het verkrijgen van een ISO 9001-certificering, waaronder het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van uw bedrijfsprocessen, het verhogen van de klanttevredenheid en het vergroten van het vertrouwen van klanten en andere belanghebbenden in uw organisatie.

Daarnaast kan het ook leiden tot kostenbesparingen en een verbetering van de reputatie van uw organisatie. Het hebben van een ISO 9001-certificering kan u onderscheiden van concurrenten en kan een vereiste zijn om te voldoen aan bepaalde contractuele of wettelijke vereisten.

Wat zijn de vereisten voor een ISO 9001-certificering?

De vereisten voor een ISO 9001-certificering omvatten onder andere het hebben van een goed gedefinieerd kwaliteitsmanagementsysteem dat voldoet aan de norm, het hebben van duidelijke en meetbare doelstellingen voor kwaliteit en klanttevredenheid, en het uitvoeren van interne audits om de effectiviteit van uw systeem te evalueren.

Daarnaast moet u ook voldoen aan alle wettelijke en reglementaire vereisten die van toepassing zijn op uw organisatie en moet u ervoor zorgen dat uw medewerkers opgeleid zijn en de juiste middelen hebben om hun taken uit te voeren.

Wie kan een ISO 9001-certificering krijgen?

Elke organisatie, ongeacht de grootte of sector, kan een ISO 9001-certificering krijgen, zolang ze voldoen aan de vereisten van de norm. Dit kan variëren van kleine bedrijven tot grote multinationale ondernemingen en omvat ook non-profitorganisaties en overheidsinstellingen.

Het hebben van een ISO 9001-certificering kan voor elke organisatie voordelen opleveren, ongeacht de sector waarin ze actief zijn.

Hoeveel kost het om een ISO 9001-certificering te krijgen?

De kosten voor het verkrijgen van een ISO 9001-certificering variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw organisatie en de gecertificeerde instantie waarmee u samenwerkt. De kosten omvatten doorgaans de kosten voor het opzetten en onderhouden van een kwaliteitsmanagementsysteem, evenals de kosten voor audits en certificering.

Hoewel het verkrijgen van een ISO 9001-certificering een investering kan zijn, kan het ook leiden tot kostenbesparingen en andere voordelen op de lange termijn. Het is belangrijk om de kosten en baten van het verkrijgen van een certificering zorgvuldig af te wegen voordat u besluit om door te gaan met het proces.

ISO Certification Requirements | ISO 9001 Explained


In Nederland zijn er verschillende organisaties die de ISO 9001-certificering aanbieden. Het is belangrijk om een gerenommeerde organisatie te kiezen die een goede reputatie heeft op het gebied van kwaliteitsborging. Een ISO 9001-certificering kan uw bedrijf helpen om efficiënter te werken en de klanttevredenheid te vergroten.

Het proces om een ISO 9001-certificering te behalen kan enige tijd in beslag nemen en vereist een grondige evaluatie van uw bedrijfsprocessen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het behalen van deze certificering niet alleen een doel op zich is, maar ook een continu proces van verbetering en ontwikkeling van uw bedrijf.

Als u op zoek bent naar een organisatie om uw ISO 9001-certificering te behalen, kunt u beginnen met het onderzoeken van gerenommeerde certificeringsinstanties en hun tarieven vergelijken. Zorg ervoor dat u een organisatie kiest die past bij uw bedrijf en dat u tijd en middelen reserveert voor de evaluatie en het verbeteren van uw bedrijfsprocessen. Met de juiste inzet en toewijding kan een ISO 9001-certificering uw bedrijf helpen om zich te onderscheiden in de markt en vertrouwen te geven aan klanten en leveranciers.

Begin vandaag nog met jouw Online ISO Pakket!

 de standaard voor kwaliteit management

de norm voor ITIL service management processen

Information Security Management Systems (isms)

beheer milieurisico’s en de impact op de organisatie